Jaarverslag 2018
We kijken heel tevreden terug op het jaar 2018. De Hylke Tromp is vaker dan ooit varend te zien geweest. In financieel opzicht hebben we de dip van de vorige jaren overwonnen en de boot verkeert in prima conditie!

Onze Kagenaar is in 2018 maar liefst ruim 60 maal voor een grotere of kleinere tocht uitgevaren. Daarmee hebben we een heel belangrijke doelstelling van ons beleidsplan 2016-2020 al gerealiseerd, namelijk om onze mooie historische platbodem niet aan de wal te laten liggen, maar te laten váren. De concrete doelstelling in het beleidsplan was “om de Hylke Tromp tenminste 30 dagen per jaar zeilend op de plassen te hebben”.
Die doelstelling is dus nu al ruimschoots gehaald.

Daarmee konden we veel mensen een plezier doen, niet alleen onze passagiers maar ook zeker de ‘toeschouwers’. Eén van de hoogtepunten dit jaar was in dit kader ook de deelname aan de activiteiten van Sail Warmond en Sail Leiden. Niet alleen deden we mee aan de verschillende vaaractiviteiten, ook waren we twee dagen present aan de kade van het Ankerpark in Leiden, waar veel kinderen door een speurtocht kennis konden opdoen over het schip en over zeilen in het algemeen.

De wedstrijdploeg deed het ook weer goed: op de Vinkeveense Plassen was de bemanning het snelste bij de hardzeilwedstrijden en veroverde dus de eerste plaats. En bij de Gouden Gaffelwedstrijden op de Kaag won onze ploeg ook de Beurtveerwedstrijden op zaterdag. Bij de wedstrijden op zondag liep de Hylke helaas schade op door een aanvaring; deze schade is hersteld op kosten van de veroorzaker.

Met veel plezier hebben we Goede Doelen-tochten gevaren: twee keer voor de stichting Vaarkracht (‘even een moment geen kankerpatiënt’) en een keer voor mensen van een sociale werkplaats. Het enthousiasme van onze gasten was alle keren groot. We hebben een leuke samenwerking met de Stichting Natuurvrienden Koudenhoorn – er was en is veel belangstelling voor de Vogelexcursietochten met de Hylke en met begeleiding van een natuurgids. Doordat ons zeilschip geen motorgeluiden produceert, kunnen de vogels van dichterbij bekeken worden.

Om zoveel te kunnen varen, hebben we natuurlijk schippers nodig. Het aantal vrijwillige schippers is dit jaar weer uitgebreid. Op dit moment hebben 11 vrijwilligers de ‘schippersbevoegdheid’. En voor de andere bemanningsleden kunnen we putten uit een groot aantal enthousiaste leden van zeilvereniging De Balgerij.

Fonds 1818 was zo vriendelijk om een mooi bedrag beschikbaar te stellen voor aanschaf van een nieuwe en grotere fok en voor 12 reddingsvesten voor passagiers. Daardoor kunnen we ook bij weinig wind beter varen en is de Hylke nog veiliger voor onze gasten.

Ook in financieel opzicht was 2018 een goed jaar. We zijn opgekrabbeld uit de geldnood waarin we twee jaar geleden toch enigszins verkeerden. Door de steun van Vrienden van de Hylke Tromp, onze trouwe donateurs waarvan we eind 2018 de 30e mochten verwelkomen, in combinatie met bescheiden vergoedingen die we voor enkele tochten hebben gekregen en ook bijdragen van de vrijwillige bemanning, konden we het jaar met een klein positief saldo afsluiten. En dat terwijl we toch ook dit jaar het nodige aan onderhoud hebben besteed, waardoor de Hylke in tip-top-conditie is en ook in 2019 weer klaar is voor vele tochten en om met voldoende bemanning veel gasten te laten meevaren!