ANBI

Onze stichting is erkend als “culturele ANBI”

- wat betekent dat voor Vrienden van de Hylke Tromp ?

De belastingdienst heeft de Stichting Traditionele Zeilvaart Warmond (roepnaam: Hylke Tromp) met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017 aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI) en ook als culturele ANBI.

Hieronder leggen we uit welke voordelen daaraan voor onze donateurs en voor de stichting verbonden zijn:

  • Uw donatie of gift kunt u in aftrek brengen op uw inkomen in box 1. Daardoor betaalt u dus minder inkomstenbelasting!
    Sterker nog: omdat onze stichting een culturele ANBI is, mag u uw gift vermenigvuldigen met 1,25. Dus als u als vriend € 100 schenkt, mag u € 125 in aftrek brengen. Doet u een schenking vanuit uw bedrijf (en dat bedrijf betaalt vennootschapsbelasting) dan mag u de gift zelfs met 1,5 vermenigvuldigen: schenkt uw bedrijf € 1.000, dan mag u € 1.500 op uw winst in mindering brengen. U betaalt dus minder vennootschapsbelasting!
  • Bij de inkomstenbelasting geldt een drempel voor giftenaftrek, die afhankelijk is van uw inkomen. Die drempel geldt echter niet als u een “periodieke gift” doet (en dat voor tenminste 5 jaar schriftelijk vastlegt). Als u dus Vriend van de Hylke Tromp bent en nog lang vriend wil blijven (dat hopen wij natuurlijk!) is het voordelig om schriftelijk vast te leggen dat u elk jaar een gift zult doen. Bij de secretaris (via het contactformulier ) kunt u een eenvoudig in te vullen formulier hiervoor vragen, wij sturen het u graag toe!

CIJFERVOORBEELD: als u in de hoogste schijf voor de inkomstenbelasting valt (52%) en u schenkt jaarlijks € 1.000 dan kost deze jaarlijkse schenking u maar € 350 !!

  • Als u aan onze stichting in uw testament een bepaald bedrag wilt nalaten, hoeft de stichting daarover geen erfbelasting te betalen! (terwijl zonder ANBI-erkenning 40% zou moeten worden betaald.)

Heeft u hierover vragen, neem contact met ons op s.v.p.